Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Ameliorarea durerii în timpul naşterii

Ameliorarea durerii în timpul naşterii

Natura durerii în timpul naşterii poate varia foarte mult. Persoane diferite au praguri ale durerii diferite şi fiecare travaliu este diferit. Este foarte probabil ca prima naştere să fie mai dureroasă şi să dureze mai mult decât a doua sau a treia.

Metode convenţionale de ameliorare a durerii

Anestezicele duc la pierderea completă a sensibilităţii prin blocarea transmiterii nervoase a semnalelor dureroase de la nivelul zonei anesteziate la nivelul creierului.

Principalele două tipuri de anestezice sunt: locale (sau regionale) şi generale. Anestezicele locale duc la pierderea sensibilităţii la nivelul locului de injectare, cu păstrarea cunoştinţei. De exemplu, un anestezic local poate fi administrat înaintea realizării epiziotomiei (o mică incizie folosită pentru a mări orificiul vaginal).

Anestezia spinală (subarahnoidiană) este folosită în principal pentru cezariană şi este foarte asemănătoare cu anestezia epidurală.

Blocajul pudendal presupune administrarea unei injecţii în stânga sau în dreapta vaginului. “Blochează” sau anesteziază nervul pudendal şi amorţeşte zona inferioară a vaginului. Poate fi folosit înainte de o naştere prin cezariană.

Analgezicele produse de organism (endorfine naturale) sunt eliberate în mod natural de către organism pe perioada travaliului şi este modul organismului de a te ajuta pe perioada naşterii. Endorfinele cresc în mod constant, pe măsură ce contracţiile sunt mai puternice. Endorfinele sunt, de asemenea, eliberate în timpul exerciţiilor fizice şi acesta pare să fie motivul pentru care femeile care sunt într-o formă fizică bună suportă mai bine travaliul.

Metode alternative de ameliorare a durerii

Aromoterapia include folosirea de uleiuri aromatice, şi ar putea ameliora durerea pe parcursul travaliului. Se crede că acestea acţionează prin stimularea eliberării de endorfine în organism. Pot ameliora greaţa, crampele şi tensiunea, precum şi creşterea intensităţii contracţiilor, şi pot îmbunătăţi starea emoţională pe perioada naşterii. Trebuie să iei în considerare faptul că anumite uleiuri folosite în aromoterapie nu sunt recomandate pe perioada sarcinii, cum ar fi cele de anason, chimen, mentă, trandafir, rozmarin, salvie.

Terapia cu plante. Iasomia, balsamul de lămâie şi levănţică sunt cunoscute ca având efect relaxant şi se presupune că frunzele de zmeură ajută la tonifierea uterului. De asemenea, se presupune că muşeţelul are un efect calmant şi reduce durerea.

Homeopatia. Există unele remedii homeopate care ajută în cazul durerii şi disconfortului produs de travaliu. Apelează la un specialist homeopat pentru a afla care este cel mai bun remediu pentru tine.

Mişcarea. A avea o naştere activă înseamnă că eşti liberă să te mişti şi să naşti într-o poziţie în care te simţi confortabil. Este o modalitate mult mai naturală şi poţi să stai în genunchi, ghemuită sau să te plimbi, în funcţie de cum te simţi.

Reflexoterapia reprezintă masajul uşor al picioarelor si mainilor. Unele persoane susţin că aceasta le ameliorează durerea, le stimulează uterul şi le ajută să-şi dilate cervixul şi să grăbească travaliul. Nu există dovezi directe care să susţină aceste afirmaţii, dar cel mai important este dacă la tine funcţionează.

Masajul poate fi extrem de liniştitor în timpul travaliului, deci ai putea să îţi încurajezi partenerul să înveţe câteva tehnici înainte de marea zi. Cu toate acestea, e posibil să simţi că nu vrei să fii atinsă deloc – totul depinde de propriul tău mod de a reacţiona la travaliu.

Sunetul. Cântatul, gemutul, urlatul pot face o femeie să se simtă mai bine în timpul travaliului. Încearcă să nu te simţi inhibată din punct de vedere social. Evident, nu vei emite în mod normal aceste sunete în public, dar acestea sunt circumstanţe speciale! A scoate sunete este un mod natural de a te exprima şi de a elimina din durere. De asemenea, o muzică liniştitoare în timpul travaliului te-ar putea ajuta să te simţi mai calmă şi mai relaxată.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare