Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Amniocenteza

Amniocenteza

În al doilea trimestru de sarcină (14-28 de săptămâni), copilul este înconjurat de destul lichid amniotic, astfel încât doctorului îi va fi mai uşor să ia proba. Doctorul va găsi o pungă de lichid amniotic, folosind ultrasunetele ca mod de ghidare. Punga va fi aleasă la o distanţă sigură faţă de placentă şi făt. Doctorul va introduce un ac lung, subţire, gol pe dinăuntru, în punga de lichid. Acest ac va fi folosit pentru a extrage o cantitate mică de lichid amniotic, cam cât două linguri. Mostra de lichid amniotic va fi examinată în laborator. Testele pot scoate la iveală câteva sute de afecţiuni genetice.

Cu ajutorul amniocentezei se poate stabili:

  • Sexul copilului.
  • Dacă plămânii copilului sunt suficient de dezvoltaţi pentru a putea fi efectuată o cezariană.
  • Probleme ale tubului neural, spina bifidă şi anencefalie.
  • Anomalii cromozomiene precum trisomia 18 şi sindromul Down.

Amniocenteza se solicită de obicei:

  • Acelora care au avut în familie cazuri de copii născuţi cu defecte.
  • Femeilor ai căror parteneri au avut în familie cazuri de copii născuţi cu defecte.
  • Femeilor care au avut deja copii cu orice fel de anomalii genetice.
  • Femeilor însărcinate mai în vârstă de 35 de ani.
  • De asemenea, ţi se va sugera să faci o amniocenteză dacă ai avut un rezultat pozitiv la un test-screening al sângelui.

Procedura implică risc de avort spontan – între 1 din 200 şi 1din 400 de femei pierd sarcina în urma acestei proceduri, din cauza infectării. Temperatura ridicată, senzaţia de frig urmată de cea de caldură, contracţiile uterine şi sensibilitatea după test pot indica o infecţie care poate declanşa un avort spontan. Dacă ai făcut de curând testul şi ai vreunul din aceste simptome, contactează imediat medicul sau asistenta – dacă aceştia nu sunt disponibili, mergi la spital. Acestea sunt simptome grave, aşadar sună la salvare dacă nu poţi ajunge altfel la spital.

După test pot apare scurgeri delichid. Scurgerea ar trebui să se oprească în câteva zile şi, dacă ai scurgeri, se recomandă odihnă la pat. Aceste riscuri indică faptul că testul nu trebuie tratat cu superficialitate. Majoritatea femeilor doresc să analizeze foarte bine situaţia, împreună cu partenerul, familia şi doctorul, înainte de a lua o decizie.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare