Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Febra în sarcină – motiv de îngrijorare?

Febra în sarcină – motiv de îngrijorare?

Se știe despre febră că este modalitatea prin care organismul luptă împotriva infecțiilor. Însă în momentul în care ești însărcinată, orice mică modificare a stării de sănătate s-ar putea să te pună pe gânduri și să-ți inducă o stare de neliniște.

Teoretic, nu există nicio diferență în ceea ce privește manifestarea febrei la o femeie însărcinată, în comparație cu oricare alt adult.

Specialiștii sunt de părere că în cazul în care temperatura corpului tău crește peste valoarea normală, dar este mai mică de 38 de grade Celsius, nu există un real motiv de îngrijorare. Însă, dacă ai febră mai mare de 38,5 grade Celsius, este indicat să ceri sfatul medicului tău. S-au efectuat studii, atât pe oameni cât și pe animale, care au demonstrat faptul că temperatura crescută în primele 45-60 de zile de gestație, perioada în care se formează și se dezvoltă principalele organe vitale poate duce la apariția defectelor din naștere.

De aceea se și recomandă evitarea saunei și a băilor fierbinți în primul trimestru de graviditate.

Cauzele care provoacă instalarea febrei sunt mult mai importante decât febra în sine, această manifestare a organismului, asociată cu alte infecții, poate crea unele probleme. În cazul în care faci temperatură din pricina unei infecții a tractului respirator superior, teoretic nu există nici un fel de pericol pentru făt, dar nici pentru tine. Însă, dacă febra apare din cauza unei infecții renale, netratată la timp, ar putea provoca o naștere prematură.

Temperatura corpului poate crește și în cazul în care viitoarea mămică se îmbolnăvește de varicelă, ceea ce nu este de dorit nimănui. Uneori, în cazuri foarte rare, febra în timpul sarcinii, poate fi cauzată de o infecție intra-amniotică. Acest lucru înseamnă că o bacterie pătrunde în lichidul amniotic, ceea ce ar putea duce la nașterea copilului, indiferent de vârsta gestațională.

Important de reținut este faptul că, încă din momentul în care ai aflat că ești însărcinată, trebuie să-ți iei toate măsurile de precauție pentru a avea o sănătate de fier. Dacă te protejezi pe tine împotriva infecțiilor, atunci ai toate șansele să aduci pe lume un copil sănătos.

Leacuri băbești

În cazul în care faci febră, indiferent de cauză, cere sfatul medicului curant. El va pune diagnosticul corect și îți va prescrie și cel mai bun tratament. Încearcă să stai cât mai departe de antibiotice, mai ales în situaţia în care febra nu este provocată de o infecție bacteriană. În schimb, poți apela la câteva trucuri băbești.

  • • Folosește o compresă rece pentru a scădea temperatura. Această compresă poate fi aplicată sub braț, în spatele genunchilor sau la ceafă.
  • • De asemenea, fii foarte atentă și la apariția altor simptome precum: dureri abdominale, sensibilitate uterină, contracţii, stare de greaţă sau vărsături.
Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare