Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Hemoroizii în sarcină

Hemoroizii în sarcină

Tu s-ar putea să ai insomnii, dureri de spate, dureri de picioare sau să nu poţi să mănânci nimic din cauza greţurilor care nu-ţi vor da pace. Foarte multe femei, însă, se plâng din ce în ce mai des, în al treilea trimestru de sarcină, că suferă de hemoroizi. Din ce cauză apar, cum se manifestă şi ce tratament trebuie să aplici în acest caz, vom încerca să-ţi spunem în rândurile de mai jos.

Hemoroizii reprezintă dilataţiile venelor situate la nivelul canalului anal şi rectului inferior, pachete hemoroidale ce pot atinge dimensiuni supărătoare şi pot să iasă prin anus creând complicaţii în diverse moduri: sângerare prin fisură la baza acestora sau prin fistulă venoasă, tromboză hemoroidală sau prolaps.

Începând cu a şasea lună de sarcină, uterul, din ce în ce mai mare, comprimă venele din interiorul abdomenului, ceea ce perturbă circulaţia sanguină, provocând în special varice şi hemoroizi. La femeile însărcinate riscul apariţiei acestor dilatări ale venelor localizate în interiorul anusului sau chiar la ieşirea din anus este şi mai mare. Trebuie menţionat însă că hemoroizii nu afectează în niciun fel fătul ci, mai degrabă creează senzaţii neplăcute pentru viitoarele mame şi, uneori, chiar dureroase. Ei se manifestă prin mâncărimi, iritaţii, sângerări în timpul sau după defecaţie.

Primul lucru pe care îl ai de făcut este să te adresezi cât mai repede unui medic, fără jenă şi fără ruşine. În timpul sarcinii tratamentul este mai ales local, cu ajutorul alifiilor care atenuează durerea şi reduc inflamaţia. Tratamentele de fond (medicamente destinate fluidizării circulaţiei, îndepărtării chirurgicale ale hemoroizilor) nu sunt, de obicei, recomandate femeilor însărcinate.

Există câteva sfaturi utile care te pot ajuta în prevenirea apariţiei hemoroizilor. Femeile care au avut astfel de probleme înainte de a rămâne însărcinate trebuie să aibă mare grijă la igienă. Hemoroizii se datorează adesea fie problemelor de circulaţie, fie constipaţiei cronice. Este deci convenabil să se adopte o igienă de viaţă care să favorizeze circulaţia sanguină şi tranzitul intestinal:

  • bea minim un litru şi jumătate de apă pe zi
  • practică o mică activitate fizică (înot, mers pe jos etc.)
  • evită legumele feculente şi consumă alimente bogate în fibre: pâine integrală sau cu tărâţe, fructe şi legume (mai ales crude).
Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare