Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Hipertensiunea arterială în sarcină!

Hipertensiunea arterială în sarcină!

În timpul sarcinii, hipertensiunea arterială poate avea efecte nefaste, atât asupra fătului pe care îl porţi în burtică (deficit de creştere intrauterină, naştere prematură etc.), cât şi asupra ta (hipertensiunea arterială necontrolată poate duce la mortalitate maternă prin eclampsie). De aceea, trebuie să menții în permanență legătura cu medicul ginecolog, care te va monitoriza atent.

În mod normal, dacă apare în timpul sarcinii, hipertensiunea arterială nu este periculoasă.

Sarcina poate determina apariţia hipertensiunii arteriale la femei normotensive anterior sau poate agrava hipertensiunea la femei hipertensive înaintea sarcinii. Modul în care sarcina generează sau agravează HTA nu este pe deplin cunoscut. De regulă, femeile însărcinate se confruntă cu o tensiune arterială scăzută în al doilea trimestru de sarcină, pentru ca, în trimestrul al treilea, tensiunea să revină la normal.

 

Totuşi, există numeroase excepţii: multe femei gravide se confruntă cu un nivel anormal de mare al tensiunii arteriale. Această afecţiune este cunoscută sub denumirea de „hipertensiune arterială indusă de sarcină”. Normalizarea valorilor tensionale, precum şi alegerea momentului naşterii (în funcţie de vârsta gestaţională şi de apariţia complicaţiilor maternofetale), reprezintă principalele obiective de urmărit în contextul acestei afecţiuni.

 

Hipertensiunea arterială apare de obicei la femeile însărcinate pentru prima dată şi are o incidenţă crescută în cazul sarcinilor gemelare. Alt factor de risc îl reprezintă antecedentele familiale. Hipertensiunea arterială poate apărea la fiicele sau surorile unor femei care au suferit de preeclampsie (formă clinică în care HTA este egală sau mai mare de 140/90 mm Hg, cu edeme generalizate şi modificări ale probelor de laborator, manifestată prin cefalee, tulburări vizuale şi dureri ale abdomenului superior în formele severe). Obezitatea şi diabetul zaharat pot favoriza şi ele apariţia hipertensiunii arteriale, la fel ca şi statutul socio-economic scăzut.

 

Dacă valorile tensiunii se mențin crescute, gravida prezintă un risc major de complicații, precum reducerea fluxului sanguin placentar către făt, decolare placentară (desprinderea parțială sau aproape completă a placentei de peretele uterin) și posibile leziuni ale propriilor organe interne.

În mod normal, valorile tensiunii arteriale revin la normal treptat, în câteva zile sau săptămâni de la nașterea bebelușului.

 

Cel mai bun tratament

 

Pentru a preveni posibilele complicații apărute în urma valorilor crescute ale tensiunii arteriale trebuie administrat un tratament adecvat, prescris de medic, pentru a diminua riscul de deficit al creșterii fetale intrauterine. În cazul hipertensiunii ușoare, tratamentul include repaos la pat, controale periodice ale valorilor tensiunii și supraveghere medicală atentă, în scopul depistării eventualelor simptome de boală severă. În mod normal, poziția culcată pe spate (în decubit dorsal) poate reduce valorile tensiunii, însă în timpul sarcinii nu este recomandată, căci nu favorizează întoarcerea venoasă.

Info:

Pe lângă preeclampsie, există şi alte forme clinice de hipertensiune arterială asociată sarcinii: eclampsia (apariţia convulsiilor la gravida cu preeclampsie), hipertensiunea arterială cronică (tensiunea este egală sau mai mare de 140/90 mm Hg, anterior sarcinii, sau înainte de 20 de săptămâni gestaţionale) şi hipertensiunea arterială tranzitorie (apariţia hipertensiunii după 20 de săptămâni de sarcină, dar fără modificările din preeclampsie).

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare