Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Nu neglija infecţiile aparatului urinar!

Nu neglija infecţiile aparatului urinar!

Infecţiile tractului urinar sunt destul de frecvente în rândul femeilor însărcinate, fiind determinate de diferiţi agenţi microbieni, în special bacterii. Netratate, ele pot cauza infecţii la nivelul rinichilor şi, de asemenea, pot cauza neplăceri în derularea normală a sarcinii.

Infecţiile urinare sunt patologii destul de frecvent întâlnite şi cauzate de dezvoltare anormală a agenţilor patogeni la nivelul rinichilor sau tractului urinar. În cazul femeilor însărcinate există un risc mai mare de a dezvolta o astfel de infecţie, în special, datorită creşterii în dimensiuni a uterului, dar şi în urma modificărilor hormonale cu care se confruntă organismul unei viitoare mame, care favorizează dezvoltarea acestor infecţii.

Infecţii urinare frecvente

În cele mai multe cazuri, infecţiile tractului urinar se manifestă la nivelul vezicii urinare (cistită), al uretrei (uretrită), sau al bazinetului (pielonefrită). Dintre acestea, inflamaţia bacteriană a vezicii urinare (cistita) este cea mai frecventă. Această afecţiune se manifestă aproape în totalitate la femei, din cauza lungimii mici a uretrei. Astfel, agenţii patogeni au un drum foarte scurt de la pătrunderea în uretră la vezica urinară. Cel mai adesea, cistita este determinată de bacterii provenite din zona anală, în special E. Coli. Uretrita este o inflamaţie ce se transmite sexual, fiind deci o boală cu transmitere sexuală. Pielonefrita este o infecţie a bazinetului, adică zona de prelungire a rinichiului cu ureterele, rezultată cel mai adesea în urma unor infecţii bacteriene. Femeile însărcinate suferă adesea de pielonefrită acută. O infecţie urinară netratată se poate croniciza, iar în timp, din cauza distrucţiei de ţesut din rinichi şi înlocuirea acestuia cu ţesut nefuncţional se poate ajunge la insuficienţă renală, afecţiune gravă, ce are repercusiuni la nivelul întregului organism.

Factori determinanţi

Tractul urinar are proprietăţi antibacteriene, inhibând înmulţirea bacteriilor. Însă, există o serie de factori care cresc posibilitatea pătrunderii bacteriilor la nivelul sistemului urinar şi înmulţirea acestora la acest nivel. În primul rând, igiena deficitară sau incorect efectuată poate determina apariţia unei infecţii la nivelul tractului urinar. De asemenea, în timpul actului sexual, uretra se poate infecta cu bacterii provenite din vagin. Folosirea diafragmei ca metodă contraceptivă poate fi o altă cauză a infecţiei urinare. Aşadar, igiena este primordială în reducerea riscului apariţiei unei astfel de infecţii.

Calculii urinari

Rinichii sunt organe responsabile cu filtrarea sângelui de produse reziduale și menținerea echilibrului nivelurilor de săruri și apă din organism.. Uneori, aceste substanţe se cristalizează pe pereţii rinichilor, iar în timp, se dezvoltă treptat, formând calculii biliari (cunoscuţi şi sub denumirea de pietre la rinichi). Atunci când calculii urinari se dezvoltă în sarcină, prezentarea la medicul urolog este obligatorie. Acesta, împreună cu obstetricianul, vor hotărî dacă şi când este necesar tratamentul. De reţinut este faptul că tipul tratamentului va fi efectuat în funcţie de perioada sarcinii. Existenţa calculilor urinari, deasemenea, poate determina infecţii ale tractului urinar sau ale rinichilor.

Simptome

Disconfortul simţit la nivelul pelvin sau abdominal inferior, însoţit de durere sau arsură la urinare, pot fi simptomele de debut ale unei infecţii urinare. De multe ori apar şi senzaţii dese de urinare pe timpul nopţii, frisoane sau transpiraţie abundentă. În general, în cazul unei infecţii a tractului urinar, mirosul şi culoarea urinei se modifică. Dacă aceste simptome sunt însoţite de febră, senzaţie de greaţă şi vomă şi de dureri în regiunea lombară, atunci sunt semne că infecţia a ajuns la nivelul rinichilor. În acest caz, nu trebuie să amâni vizita la medic, deoarece creşte riscul de naştere prematură sau de greutate mică la naştere.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare