Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

O problemă la ordinea zilei: varicele

O problemă la ordinea zilei: varicele

Nu de puţine ori perioada celor nouă luni de sarcină se asociază cu apariţia varicelor la nivelul membrelor inferioare, afecţiune ce produce durere şi disconfort femeilor însărcinate.

Cum se formează?

În sarcină, venele îşi măresc calibrul, se dilată ca urmare a stimulilor hormonali (secreţia crescută de progesteron determină modificări la nivelul pereţilor venoşi, care se pot dilata cu uşurinţă) şi pot căpăta aspectul unor cordoane sinuoase, ducând la apariţia varicelor, mai ales la nivelul membrelor inferioare (picioare). Uneori varicele pot apărea chiar şi în regiunea vulvară (varicele vulvo-vaginale), însă în majoritatea cazurilor acestea se resorb în totalitate după naştere.

Apariţia varicelor în regiunile declive este condiţionată şi de creşterea presiunii venoase din cauza compresiunii exercitate de uterul gravid asupra venei cave inferioare, principalul traiect venos ce colectează sângele din regiunea inferioară a corpului.

De obicei varicozităţile membrelor inferioare se asociază cu dureri şi disconfort şi în majoritatea cazurilor cu retenţie hidrosalină marcată (edeme). Edemele (picioare umflate) apar mai ales seara, după o zi obositoare şi, dacă nu sunt asociate unei patologii cardiace sau renale, dispar sau se diminuează până dimineaţa.

Factori favorizanţi

În majoritatea cazurilor (aproximativ 95%), varicele sunt transmise genetic, restul apărând sub acţiunea unor diferiţi factori favorizanţi. Dintre aceştia, cei mai frecvenţi sunt sarcina, ortostatismul prelungit (statul prelungit în picioare), creşterea greutăţii corporale, anomalii ale fibrelor de colagen ce intră în structura peretelui venos, traumatisme locale.

Statisticile au demonstrat că boala varicoasă este mai frecventă la femei, 60% dintre acestea prezentând simptome ale bolii. De asemenea, s-a constatat că această afecţiune are o incidenţă crescută la vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani.

Cum se diminuează disconfortul?

Pentru reducerea disconfortului provocat de apariţia varicelor, medicii recomandă ca pe timpul nopţii gravida să se odihnească în decubit lateral stâng, cu picioarele uşor ridicate faţă de planul patului, cu ajutorul unor perne speciale. De asemenea, este indicat masajul membrelor inferioare dinspre periferie înspre centru, precum şi purtarea unor ciorapi elastici speciali.

Tratament

Singurul mod de tratare eficient şi durabil al bolii varicoase îl reprezintă intervenţia chirurgicală, însă poate fi ţinută sub control şi cu ajutorul terapiei medicamentoase. În cazul în care varicele au apărut înainte de sarcină, medicii recomandă scoaterea acestora pe cale chirurgicală. Totuşi, există situaţii în care medicul îşi dă acordul pentru intervenţie chiar şi în primele luni de sarcină. Pentru femeile aflate în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină, se recomandă efectuarea unor exerciţii speciale de gimnastică, la indicaţia medicului flebolog.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare