Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Placenta praevia, o situație delicată în sarcină

Placenta praevia, o situație delicată în sarcină

Placenta este organul prin intermediul căruia se produc schimburile nutriţionale şi metabolice dintre mamă şi făt. Este o structură foarte complexă care se formează pe peretele intern al uterului, poziţionarea ei putând pune probleme în sarcină.

O situaţie care necesită atenţie în timpul sarcinii este placenta praevia. Aceasta este reprezentată de placenta inserată în apropierea orificiului intern al colului uterin. În raport cu acesta există mai multe tipuri de placenta praevia:

  • centrală - când placenta acoperă în totalitate orificiul cervical intern
  • parţială - când acoperă parţial orificiul cervical intern
  • marginală - când marginea placentei vine în raport cu marginea orificiului
  • laterală când placenta este inserată la mai puţin de 8 cm de orificiul cervical intern.

 

Această inserţie joasă a placentei este favorizată de: multiparitate, vârsta gravidei peste 35 de ani, operaţie cezariană în antecedente sau antecedente de placenta praevia.

Complicaţia care apare este reprezentată de sângerare, care survine mai frecvent la sfârşitul trimestrului 2 de sarcină. Sângerarea poate fi redusă cantitativ sau poate fi abundentă şi de culoare roşie. Diagnosticul se pune cu acurateţe crescută prin examinare ecografică. De regulă, diagnosticul de placenta praevia se stabileşte în jurul săptămânii 28 de sarcină însă implantarea joasă a placentei poate fi constatată mai devreme.

Naşterea se va produce în această situaţie prin operaţie cezariană. Naşterea pe cale vaginală este posibilă doar dacă placenta este marginală sau laterală şi sângerarea este minimă.

Prezenţa placentei praevia încadrează sarcina în categoria celor cu risc obstetrical crescut datorită complicaţiilor ce pot apărea din cauza sângerării, care în multe cazuri nu poate fi stăpânită şi impune efectuarea operaţiei cezariene în interes matern, indiferent de vârsta sarcinii.

Ia-ți toate măsurile de siguranță

Este foarte important ca gravida să se prezinte la medicul obstetrician la o vârstă a sarcinii cât mai mică, să meargă cu rigurozitate la toate consultaţiile periodice de pe parcursul sarcinii pentru ca astfel de situaţii să se poată diagnostica în timp util şi pentru a se putea lua cele mai bune decizii atât pentru mamă cât şi pentru făt. Trebuie să te informezi în cazul în care simţi ceva anormal în timpul sarcinii.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare