Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Posibile probleme în timpul sarcinii

Posibile probleme în timpul sarcinii
Cum să respiri mai uşor

Pierderea respiraţiei poate apărea în al doilea trimestru şi este cauzată de obicei de faptul că fătul împinge uterul către diafragmă şi plămâni. Totuşi, pierderea respiraţiei poate fi şi un semn de anemie, caz în care sunt necesare analizele de sânge. Dacă eşti astmatică, discută cu medicul sau asistenta despre măsurile suplimentare pe care ar trebui să le iei în timpul sarcinii. Dacă problemele de respiraţie sunt însoţite de dureri de piept, probleme cu articulaţiile sau palpitaţii, sună imediat medicul sau asistenta.

Picioare şi glezne umflate

Umflarea picioarelor şi a gleznelor poate deveni o problemă în al doilea trimestru, deoarece iei în greutate. Regimul alimentar şi hidratarea te ajută foarte mult să ai o stare generală bună, aşadar redu cantitatea de sare şi bea multă apă. Alege pantofi comozi şi încearcă să ţii picioarele ridicate oricând poţi, pentru a preveni umflarea lor. Este ideal să le ridici deasupra capului, dar te ajută şi dacă le ţii pe un taburet sau un alt scaun atunci când stai jos. Evită să stai în picioare prea mult timp într-un loc şi încearcă câteva exerciţii, de exemplu: plimbarea sau înotul. Dacă observi o umflare bruscă sau gravă, anunţă imediat medicul.

Crampele

Începând din al doilea trimestru e posibil ca noaptea să ai crampe. Sunt totdeauna o surpriza neplăcută şi poţi scăpa destul de greu de ele, mai ales când te întinzi peste burtica aflată în continuă creştere, pentru a-ţi masa picioarele.

Pentru a evita crampele, încearcă ritualul acesta înainte de culcare:

  • Masează-ţi picioarele în apă caldă cu săpun.
  • Întinde-ţi uşor picioarele.
  • Roteşte laba piciorului, mai întâi într-o direcţie, de câteva ori, iar apoi în cealaltă direcţie.
  • Mănâncă multe lactate şi bea lapte pentru a spori cantitatea de calciu din alimentaţie.
  • Potasiul din banane poate, de asemenea, să fie foarte eficient în combaterea crampelor.

 

Arsuri la stomac

Arsurile la stomac sunt o formă neplăcută de indigestie, foarte des întâlnită în timpul sarcinii, ca urmare a hormonului progesteron, în combinaţie cu presiunea copilului aflat în creştere. Pentru a ajuta la ameliorarea problemei, mănâncă mai puţin şi mai regulat, pentru a-i da timp stomacului să digere mâncarea. De asemenea, separă lichidele de mesele propriu-zise şi, dacă e posibil, odihneşte-te câteva ore după masă. Mâncărurile condimentate, îngheţate sau grase sunt adevăraţi monştri care declanşează arsurile la stomac. Băuturile carbogazoase şi cele care conţin cofeină pot, de asemenea, să declanşeze simptome de arsuri la stomac şi este preferabil să le eviţi. Dacă arsurile nu dispar, contactează medicul sau asistenta, pentru sfaturi suplimentare.

Constipaţia

Constipaţia este o problemă obişnuită în timpul sarcinii, dar te poate lua puţin prin surprindere dacă nu ţi s-a mai întâmplat. Este cauzată de stresul la care este supus corpul tău din cauza schimbărilor hormonale şi a greutăţii suplimentare. Cel mai bine este să încerci soluţii naturale înainte să iei pastile laxative. Încearcă să bei până la opt pahare de apă pe zi. Şi fibrele ajută la funcţionarea intestinelor, aşa că este o idee bună să mănânci fructe, legume şi cereale pentru conţinutul de fibre. De asemenea, exerciţiile fizice te pot ajuta să pui lucrurile în mişcare. Dacă problema nu se ameliorează, vorbeşte cu medicul despre laxativele care se pot folosi în siguranţă în timpul sarcinii.

Sângerările în timpul sarcinii

Sângerările vaginale uşoare, cunoscute şi sub numele de pete, sunt destul de obişnuite în timpul sarcinii, dar niciodată nu trebuie ignorate. Culoarea poate varia de la roşu la maroniu, iar în caz că ţi se întâmplă, ar trebui să vorbeşti cu doctorul tău. Există mulţi factori care pot cauza sângerări în timpul sarcinii, dintre care unele sunt mai grave. Când ovulul fertilizat se implantează pe peretele uterului, unele femei au sângerări care durează doar o zi sau două. Totuşi, pot apărea sângerări şi dacă ai o infecţie vaginală, cervixul inflamat sau o excrescenţă benignă.

Pătarea poate indica şi probleme serioase, precum ruperea placentei, caz în care placenta se separă de uter, sau naşterea prematură, care se întâmplă de obicei în al treilea trimestru. Poate fi şi un semn de avort spontan sau de sarcină ectopică, mai ales dacă ai dureri abdominale sau crampe. Pentru a sta liniştită, fă o vizită medicului.

Uneori este dificil sa îţi dai seama dacă simptomele pe care le ai sunt doar manifestări ale sarcinii sau dacă indică o problemă. Câteva dintre cele mai obişnuite probleme de sănătate sunt expuse aici, dar oricând te îngrijorează orice fel de simptome, adresează-te asistentei sau medicului tău.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare