Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Preeclampsia

Preeclampsia

Preeclampsia este o afecţiune care poate împiedica alimentarea placentei cu suficient sânge. Acest lucru poate duce la naşterea unui copil cu o greutate mică sau alte afecţiuni. Din fericire, preeclampsia este detectată la timp la femeile care merg regulat la consultaţii prenatale şi majoritatea problemelor pot fi prevenite. Majoritatea femeilor care au preeclampsie nasc copii sănătoşi.

Afectează aproximativ 10% din sarcini, iar unele mame dezvoltă o altă afecţiune legată de aceasta, numită eclampsie, aceasta fiind foarte gravă, atât pentru mamă, cât şi pentru copil. Totuşi, majoritatea cazurilor sunt moderate şi apar către finalul sarcinii. Cauza exactă a preeclampsiei nu este cunoscută. Totuşi, anumite cercetări au concluzionat că simptomele de tensiune crescută influenţează sănătatea placentei.

Care sunt simptomele?

Tensiunea crescută şi prezenţa proteinelor în urină după 20 de săptămâni de sarcină sunt simptomele care indică preeclampsie. Umflarea, îngrăşarea bruscă, durerile de cap şi schimbări ale vederii sunt alte simptome importante la care trebuie să ai grijă. Medicul tău verifică dacă ai aceste simptome la consultaţiile de rutină, cântărindu-te, luându-ţi tensiunea şi făcându-ţi o analiză de urină. Acesta este un motiv foarte bun să mergi la toate consultaţiile prenatale, pe tot parcursul sarcinii.

Preeclampsia în primele faze ale sarcinii

Dacă nu te afli la finalul sarcinii şi ai o preeclampsie moderată, e posibil ca medicul să încerce să întârzie naşterea copilului, pentru a-i da mai mult timp să crească şi să se dezvolte. Probabil ţi se va recomanda repaus la pat, pentru că este un mod bun de a permite fluxului de sânge care ajunge la placentă să crească. De asemenea, repausul va ajuta la scăderea tensiunii.

Cum se tratează preeclampsia către finalul sarcinii?

Preeclampsia apare în mod normal către sfârşitul sarcinii şi, dacă te afli în această situaţie, este probabil ca naşterea să fie grabită, datorită faptului că după naşterea copilului, tensiunea revine la normal în câteva zile.

Care sunt factorii de risc?

Există câţiva factori de risc privind preeclampsia, de care trebuie să fii conştientă. Totuşi, nici unul dintre aceştia nu indică faptul că ai cu siguranţă această problemă, ci doar că riscul este puţin mai mare:

  • Primul copil – Dacă aceasta este prima ta sarcină, este valabil şi cazul în care este prima sarcină în 10 ani sau dacă este primul copil cu un nou partener.
  • Greutatea – Dacă IMC este mai mare de 30.
  • Vârsta – Femeile mai tinere de 20 sau mai în vârstă de 35 de ani sunt supuse unui risc crescut.
  • Gemeni şi tripleţi – Preeclampsia este mai obişnuită la femeile care poartă mai mulţi copii.
  • Istoricul familiei – Aflaţi dacă vreun membru al familiei a avut această afecţiune. Dacă da, informează medicul.
  • Probleme anterioare – Dacă ai mai avut preeclampsie, şansele de a o avea din nou sunt mai mari.
  • Probleme medicale – Problemele existente, precum bolile renale, hipertensiunea cronică, diabetul sau artrita reumatoidă cresc probabilitatea apariţiei preeclampsiei.
Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare