Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Sarcina toxică

Sarcina toxică

Nu este obligatoriu ca pe perioada sarcinii să te confrunţi cu toate relele din lume. Poţi face parte dintr-o categorie extrem de numeroasă de gravide care, în afara faptului că li se măreşte burtica şi iau câteva kilograme în plus, în rest nu au nici o altă problemă pe perioada celor nouă luni de sarcină. Cele mai multe dintre femei au însă semnele generale ale sarcinii. Acestea sunt de obicei suportabile şi permit desfăşurarea unei vieţi normale şi a unei activităţi zilnice fără complicaţii.

Există însă şi situaţii când sarcina nu este tocmai liniştită. Dar tu, tocmai pentru că eşti de acum în temă cu toate fenomenele caracteristice perioadei de graviditate, va trebui să lupţi cu aceste probleme şi să nu te transformi într-o persoană speriată, morocănoasă sau ţâfnoasă.

Înainte de toate, este important să ştii că orice ţi s-ar întâmpla în timpul celor nouă luni de graviditate, oricât ar fi de complicat, reuşita privind ducerea la bun sfârşit a sarcinii depinde în cea mai mare măsură de tine.

Un exemplu de disconfort la femeile gravide este sarcina toxică. Această stare care le sperie pe multe dintre viitoarele mame este cunoscută în termeni medicali sub denumirea de "hiperemesis gravidarum".

Grețuri 24 din 24 de ore

Cea mai mare parte a femeilor au greţurile de dimineaţă. Destul de des, cuvântul "dimineaţă" poate fi valabil pentru toată ziua. Nu trebuie să dai în judecată întregul corp medical pentru această situaţie şi nici să rupi toate tratatele ştiinţifice pe care le ai la îndemână. Uneori natura joacă feste. O astfel de stare nu apare pentru că are cineva ceva cu tine şi nici nu poate fi întotdeauna prevăzută. Una peste alta, statisticile au demonstrat că peste 50% dintre femeile gravide se luptă cu greţurile în sarcină, lucru considerat absolut normal.

Cele mai multe dintre femeile gravide au greţuri începând cu a cincea sau a şasea săptămână de sarcină, starea fiind într-adevăr accentuată dimineaţa. De cele mai multe ori, gravida scapă de această suferinţă după spătămâna a 16-a sau a 18-a de sarcină. Destul de des se întâmplă însă ca greţurile să se încăpăţâneze să nu dispară până în ultimul trimestru de sarcină sau chiar până la naştere, când dispar ca prin minune. Medicii spun că aceste senzaţii apar la majoritatea sarcinilor şi nu constituie un motiv serios de îngrijorare.

În cazurile în care însă greţurile persistă pe toată perioada zilei şi sunt asociate cu vărsături de mai multe ori pe zi, se poate vorbi de o sarcină toxică. De regulă, gravida care are o sarcină toxică este extrem de recalcitrantă la toate mirosurile, vomită aproape după fiecare masă şi în unele cazuri se poate întâmpla să se înregistreze şi o pierdere în greutate.

În astfel de situaţii, dacă organismul nu este alimentat corespunzător, el nu va asimila elementele nutritive de care are nevoie şi se pot instala semnele deshidratării. Există astfel şi alte semne asociate stării de hiperemesis gravidarum, de exemplu:  

 • tahicardia (accelerarea bătăilor inimii)
 • micşorarea volumului de urină eliminată
 • oboseala fizică
 • dureri abdominale
 • insuficienţă hepatorenală
 • tulburări psihice.

Nu intra în panică

Specialiştii consideră că o sarcină toxică poate fi în anumite cazuri o sarcină cu risc. Nu este neapărat un motiv de îngrijorare sau de panică. Este important să colaborezi cu medicul tău pe toată perioada sarcinii şi să respecţi indicaţiile pe care acesta ţi le va da. Se consideră totuşi că sarcina toxică poate induce riscul unei naşteri premature sau a unei dezvoltări intrauterine anormale a fătului. Mai rar, se poate întâmpla ca viaţa mamei sau a copilului să fie puse în pericol.

Specialiştii spun că rata complicaţiilor materne şi fetale depinde de precocitatea diagnosticului şi de modul în care pacienta răspunde la tratamentul care îi este recomandat. Nu există o explicaţie clară legată de apariţia sarcinii toxice.

Studiile efectuate au evidenţiat că printre factorii ce declanşează apariţia sarcinii toxice se pot număra sarcinile multiple:

 • greutatea corporală crescută a mamei
 • o anumită predispoziţie familială
 • un nivel scăzut de estrogen
 • sexul feminin al fătului
 • probleme cu glanda tiroidă
 • consumul crescut de lipide saturate înainte de sarcină (unt, smântână, ulei)
 • anumiţi factori psihologici
 • vârsta înaintată a mamei (de regulă apare la femeile care au rămas însărcinate la o vârstă de peste 35 de ani)

De aceea, în cazurile în care pacienta se simte foarte rău, de obicei este recomandată spitalizarea, unitatea sanitară fiind singurul loc în care gravida şi fătul său pot fi ţinuţi sub stricta supraveghere a specialiştilor. În unele cazuri de sarcină toxică există posibilitatea ca femeia să aibă nevoie de hidratare perfuzabilă, de suplimentare vitaminică şi de administrare a unor antivomitive. Gravida va trebui să rămână sub observaţie până în momentul în care simptomele dispar, chiar dacă acest lucru coincide cu momentul naşterii.

Vitaminele au un rol important

În fazele mai uşoare ale sarcinii toxice, nu este neapărat necesară spitalizarea. Această stare se poate traduce pur şi simplu printr-o senzație de vomă permanentă şi mult accentuată, decât la gravidele "normale". De obicei, terapia iniţială constă într-o reechilibrare a organismului care se poate realiza prin administrarea de suplimente de vitamine. Evident că acest lucru trebuie făcut numai sub supravegherea medicului.

Mai există însă tot felul de teorii legate de cauzele care conduc la apariţia unei sarcini toxice.

Există anumiţi oameni de ştiinţă care sunt de părere că o sarcina toxică apare dacă ceva nu este în regulă în organism. Mai exact, se mai spune că sarcina toxică indică faptul că se produce o luptă a organismului de a elimina toxinele dintr-un sistem care nu are "altă treabă" decât să se transforme cât mai mult pentru a face faţă noilor îndatoriri, adică să fie favorabil gestaţiei. Dar evident, dacă se întâmplă să fii diagnosticată ca având sarcină toxică nu trebuie să crezi acum că organismul tău este distrus şi plin de toxine.

Aceasta este numai o supoziţie şi nu a fost confirmată sută la sută de oamenii de ştiinţă.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare