Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Analizele de sarcină - ce, cum şi când

Analizele de sarcină - ce, cum şi când

Pentru a stabili planul analizelor de sarcină, trebuie să te consulți cel puțin cu medicul tău de familie. Pentru primul trimestru de sarcină, există o serie de analize care pot fi făcute gratuit, la recomandarea medicului de familie sau a medicului specialist în obstetrică-ginecologie (dacă acesta din urmă lucrează în ambulator și are contract cu Casa de Asigurări). În această categorie intră anumite analize uzuale, precum hemoleucograma, glicemia, calcemia, sideremia, transaminazele, proteinele totale, probele de coagulare, uree, creatinina, sumarul de urină, urocultura, dar și analize speciale pentru gravide, cum sunt: determinarea grupei sanguine ABO și Rh, markerii pentru hepatite (AgHbs, antiHCV), serologia sifilisului (VDRL,RBW), serologia HIV.

Necesare, dar nedecontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, sunt analizele ce evidențiază imunitatea la anumite boli ce pot influența negativ dezvoltarea fătului, în cazul în care boala apare în cursul sarcinii. Sunt cunoscute și ca analize TORCH (toxoplasma, rubeola, citomegalovirus, herpes). Pentru gravidele cu abonament la furnizorii privați de servicii de sănătate, aceste analize pot intra la gratuități.

Tot în primul trimestru, se recomandă efectuarea bi-testului. Perioada optimă pentru bi-test este între săptămânile 12-13. El combină datele obținute prin dozarea a doi markeri biochimici în sangele matern (PAPP-A și free-betaHCG), cu datele obținute prin ecografia morfologică (realizată în intervalul menționat) și cu istoricul personal al mamei. Rezultatul exprimă categoria de risc în care se înscrie sarcina pentru trisomia 21 și trisomia 18 (boli genetice cunoscute și sub numele de sindrom Down, respectiv sindrom Edward).

Medicul specialist poate cere și alte analize, în funcție de antecedentele personale și heredo-colaterale ale gravidei: hormoni tiroidieni, hemoglobina glicozilată, test de toleranță la glucoză, anticorpi antiD(Rh) sau antiA/B.

Ecografia morfologică de trimestru 2 se recomandă a fi efectuată la 21-22 săptămâni, iar cea de trimestru 3 la 32 săptămâni. În trimestrul 3 de sarcină, se repetă analizele uzuale, iar spre finele lunii a 8-a (35 săptămâni) se recoltează culturi din colul uterin (anumiți microbi prezenți la acest nivel pot fi deosebit de periculoși pentru copil în momentul nașterii).

Hemoleucograma și probele de coagulare sunt util de repetat în luna a 9-a pentru cele ce vor naște prin operație cezariană sau vor recurge la anestezie epidurală.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare