Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Analizele din sarcină: cum să identifici problemele de sănătate ale celui mic

Analizele din sarcină: cum să identifici problemele de sănătate ale celui mic

Sarcina este un teritoriu nou, atât pentru viitoarea mămică cât şi pentru viitorul tătic. De aceea este important să vă faceţi toate analizele la timp pentru a descoperi sau preveni anumite probleme de sănătate ce pot pune în pericol viaţa fătului. Este recomandat ca în primul trimestru de sarcină să efectuaţi testul de screening ce poate depista anumite anomalii ale cromozomilor, precum sindromul Down sau Trisomia 18.

Sindromul Down (Trisomia 21) este o boală ce afectează până la unul din 800 de copii, fiind cauzată de un cromozom 21 în plus. Copiii ce se prezintă cu sindromul Down pot întâmpina anumite probleme, dintre care retardul mental este cel mai comun. Copiii cu această problemă au deseori şi defecte cardiace şi alte probleme de sănătate.

Trisomia 18 este o boală ce afectează aproximativ unul din 7000 de copii, şi este cauzată de prezenta unui cromozom 18 in plus . Trisomia 18 cauzează numeroase defecte fizice şi ratardare mentală gravă. În primii câţiva ani de viaţă boala poate fi fatală.

Defectele de tub neural reprezintă o altă anomalie care afectează creierul sau coloana vertebrală, împiedicându-le dezvoltarea normală. Boala poate duce la spina bifidă, cunoscută şi sub numele de ruptură de coloană. Spina bifidă cauzează probleme precum tulburări la nivel de vezică şi intestine şi paralizia picioarelor. Dacă este tratată corespunzător, copiii cu această boală pot avea o speranță de viaţă bună.

Anencefalia este o afecţiune mai gravă de tub neural, care duce la naşterea unui copil fără encefal şi cu restul creierului complet expus, fără oase sau piele care să îl acopere. Din păcate este o boală mortală, iar majoritatea copiilor fie mor în uter, fie în primele câteva săptămâni după naştere.

Defectele abdominale.

Rezultatele testelor pot scoate la iveală riscul unor defecte rare la nivelul peretelui abdominal, al rinichilor sau al intestinelor.

Consultaţiile şi analizele prenatale făcute fiecare la timp lor au un rol important în monitorizarea sarcinii şi a dezvoltării fătului în pântecele mamei. Programează-ţi din timp fiecare consultaţie şi asigură-te că eşti la zi cu analizele.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare