Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Ești la a doua naștere

Ești la a doua naștere

Deja ai trecut prin experiența unei nașteri, aşa că prea puține lucruri legate de aducerea pe lume a unui copil te mai pot speria. Eşti deja pregatită pentru momentul în care pășești pragul sălii de nașteri. De altfel, știi și faptul că fiecare bebeluș este unic, așa că și fiecare naștere se derulează după scenariul scris chiar de tine!

 

În principiu, în cazul unei naşteri vaginale, procedura este aceeaşi. Atunci când se declanșează contracțiile, mergi la spital, ţi se face internarea şi eşti pregătită pentru marele eveniment. După ce ţi se va face toaleta necesară eşti condusă în sala de travaliu. Un plus față de prima naștere este că travaliul poate dura semnificativ mai puțin și este, în principiu, mai ușor de suportat.

Ce spun specialiștii

Specialiştii sunt de părere că la a doua naștere vaginală, lucrurile decurg mult mai uşor. Contracţiile de la prima naștere au ca efect scurtarea si întredeschiderea colului, drept pentru care la a doua sau a treia naştere,  pregătirea nașterii și travaliul durează mai puțin - între două şi opt ore. Experienţa primei naşteri te va face să apreciezi subiectiv faptul că durerile nu sunt de aceeaşi intensitate atunci când aduci pe lume al doilea copil.

Posibile riscuri

Dacă prima parte a naşterii poate părea mult mai uşoară decât data trecută, pot apărea unele dificultăți în cea de-a doua parte, legate, de exemplu, de expulzarea placentei. În acelaşi timp, retracţia uterului, adică revenirea lui la dimensiunile iniţiale, poate fi mai lentă.

După o cezariană

După ce primul copil a fost adus pe lume prin cezariană, naşterea naturală poate fi puţin mai delicată în cazul celui de-al doilea copil. Pentru a nu exista riscul ruperii cicatricei (ruptură uterină) de la prima naştere, medicii recomandă cel mai adesea ca şi următoarea naştere să se facă tot cu ajutorul operaţiei de cezariană. Însă, dacă au trecut doi ani de la prima naştere, se poate încerca o naștere vaginală.

 

Vei fi atent monitorizată de medicul tău, în special pe durata travaliului şi el este cel în măsură să decidă metoda cea mai bună pentru tine și bebelușul pe care-l vei aduce pe lume.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare