Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Importanţa igienei orale

Importanţa igienei orale

Starea de sănătate a organismului tău are consecinţe directe asupra dezvoltării bebeluşului pe care îl ai în burtică. O igienă orală corectă şi vizite regulate la dentist te protejează de problemele care pot apărea.

Sănătatea dinţilor şi a cavităţii bucale este esenţială pentru sănătatea ta şi a sarcinii. Vizita la stomatolog dar şi modul în care te îngrijeşti şi mănânci sunt în egală măsură importante. Alimentaţia echilibrată (aport bun de vitamine şi minerale) contribuie la menţinerea sănătăţii organismului şi susţine dezvoltarea bebeluşului.

Este indicat să rezolvi problemele stomatologice înainte de a rămâne însărcinată. Chiar dacă vei respecta această regulă, se poate întâmpla ca şi în timpul sarcinii să apară probleme (carii, infecţii, sensibilitatea crescută a gingiilor, apariţia aftelor sau a herpesului). În acest caz trebuie să mergi cât mai repede la un stomatolog care va decide cum să intervină. Medicul va hotărî şi care este tipul şi doza de anestezic pe care să îl folosească în cazul unei intervenţii întrucât calmarea durerii este foarte importantă (aceasta poate produce contracţii uterine).

De regulă, în timpul sarcinii nu se recomandă efectuarea radiografiilor dentare fiind contraindicată expunerea la radiaţii.

Este posibil ca, în timpul sarcinii, să apară o afecţiune care se numeşte gingivită de sarcină care poate evolua până la hiperplazie gingivală (creştere în volum a gingiilor). În acest caz sunt esenţiale consultaţiile stomatologice şi igienizările regulate ale cavităţii bucale (se recomandă efectuarea unei igienizări o dată la 3 luni). Problemele legate de gingivita de sarcină dispar de regulă după sarcină.

De asemenea, în cazul în care îţi apar carii des, medicul îţi poate recomanda, pentru a preveni apariţia acestora, să iei în fiecare seară o anumită doză de fluor.

Reguli importante

În timpul sarcinii este important să îngrijeşti corect cavitatea bucală. Alegerea unei periuţe tip medium, folosirea ei regulată (după fiecare masă pentru a împiedica bacteriile să se dezvolte) şi schimbarea ei la 3 luni, sunt reguli la fel de importante ca şi vizita la stomatolog pentru igienizări şi tratamente minore (pentru a evita să se ajungă la afecţiuni grave) şi folosirea unei ape de gură recomandată de acesta.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare