Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Insolația în sarcină

Insolația în sarcină

Pentru obținerea unui bronz frumos, multe femei sunt în stare să stea pe plajă din zorii zilei și până apune ultima rază de soare, neluând în calcul atenționările specialiștilor, care avertizează că expunerea îndelungată la soare este nocivă și poate pune viața în pericol.

Insolația reprezintă starea de supraîncălzire a organismului care se găsește dintr-odată în condiții extreme de căldură și nu reușește să își scadă singur temperatura. Este foarte important de menționat faptul că insolația este considerată urgență medicală și nu trebuie privită ca o afecțiune lipsită de importanță, cu atât mai mult cu cât este vorba de o femeie însărcinată.

Insolația apare în urma expunerii excesive la soare. Temperatura normală a unei gravide trebuie să se încadreze în jurul a 35-37 de grade Celsius. Atunci când sistemul natural de reglare a temperaturii cedează, aceasta crește brusc și determină apariția hipertermiei.

Insolația implică riscuri majore în timpul sarcinii, atât pentru mamă, cât și pentru făt. Dacă hipertermia apare în primul trimestru de sarcină, există riscul avortului spontan.

Insolația nu apare doar în urma expunerii la soare pe plajă.

Ea poate apărea și atunci când mergi prin oraș la ore nepotrivite (în timpul prânzului), când temperatura ambientală este foarte ridicată.

Simptomele insolației sunt ușor de recunoscut:

  • febră mare
  • frisoane
  • vărsături severe
  • diaree
  • dureri de cap și amețeli
  • stare de slăbiciune
  • dificultăți de respirație
  • accelerarea ritmului cardiac
  • sete puternică
  • absența transpirației.

Și, cum e mai bine să previi decât să tratezi, este indicat să eviți expunerea la soare sau mersul pe afară în intervalul în care soarele încălzește cu putere (11:00-17:00). De asemenea, trebuie să porți o ținută lejeră (recomandate sunt rochiile lungi și vaporoase), pălărie cu boruri largi și bineînțeles ochelari de soare. Nu uita să te hidratezi corespunzător, bând cel puțin 2l de lichide pe zi.

Primul ajutor în caz de insolație

Imediat ce apar primele simptome de insolație, trebuie să te retragi într-un loc răcoros și să bei multă apă. Este indicat să stai întinsă, dacă e posibil cu picioarele mai sus decât capul. De asemenea, este recomandat să-ți pui comprese reci pe frunte, abdomen, gât și subraț. Pe ceafă trebuie aplicate comprese cu apă rece și puțin oțet.

Temperatura trebuie verificată din zece în zece minute, căci nu este recomandată o scădere bruscă a temperaturii. Specialiștii sunt de părere că în momentul în care temperatura a ajuns la 38,5 grade Celsius, nu trebuie să mai aplici comprese reci. După ce perioada de criză a trecut, trebuie să te odihnești cât mai mult.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare