Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Medicamentele în sarcină

Medicamentele în sarcină

Sfatul oricărui medic specialist este acela că o femeie însarcinată ar trebui să se gândească de două ori înainte de a lua orice medicament. Chiar dacă suferi de o banală răceală, remediile acestei afecţiuni pot conţine substanţe dăunătoare sarcinii.

Orice întrebare legată de siguranţa administrării medicamentelor în timpul sarcinii, fie cu reţetă sau fără, trebuie adresată medicului curant sau farmacistului. De asemenea, în momentul în care vrei să-ţi cumperi vreun medicament de la farmacie, nu uita niciodată să menţionezi că eşti gravidă. Există anumite afecţiuni comune perioadei de sarcină, afecţiuni care îţi pot da mari bătăi de cap pe parcursul celor nouă luni. Pentru fiecare dintre ele există leacuri şi remedii farmaceutice, însă nu toate sunt sigure de administrat pe timpul perioadei de gestaţie.

 

Durerile de spate şi de cap

Dacă vei trece prin cele nouă luni de sarcină fără să suferi măcar o dată de dureri de cap sau de spate, te poţi considera una dintre cele mai norocoase femei. De obicei, acest lucru pare aproape imposibil, iar remediile sunt destul de limitate. Aspirina, una dintre cele mai la îndemână soluţii pentru dispariţia durerilor de cap şi de spate, trebuie evitată pe cât posibil pe toată perioada sarcinii, din cauza efectelor secundare. Cu toate acestea, medicul ginecolog o poate prescrie în în anumite situaţii. Ibuprofenul este un medicament interzis în ultimul trimestru de sarcină deoarece poate afecta fătul şi poate duce la instalarea unui travaliu prelungit, în momentul naşterii. Deşi nu există dovezi în ceea ce priveşte efectul teratogen al paracetamolului, se va evita, pe cât posibil, administrarea lui în timpul sarcinii, mai ales în primele 3 luni. Un dozaj prea mare ar putea duce la apariţia astmului la bebeluş, după cum arată cele mai recente studii efectuate de oamenii de ştiinţă americani. Cel mai bine ar fi să eviţi orice medicament în a cărui compoziţie intră vreuna dintre substanţele descrise mai sus sau alte combinaţii de analgezice. Dacă suferi de migrene, consultă-ţi medicul pentru a-ţi prescrie cel mai potrivit remediu.

 

Răceala şi gripa

Multe dintre medicamentele recomandate în tratarea răcelilor conţin efedrină, o substanţă ce poate duce la creşterea tensiunii arteriale, motiv pentru care ar trebui evitată pe cât posibil. Medicii recomandă în astfel de cazuri inhalaţiile şi frecţiile cu uleiuri mentolate sau de eucalipt. Pentru tratamentul împotriva gripei, în cazul în care medicul îţi recomandă, foloseşte doar paracetamol. Verifică atent ambalajul medicamentelor, ca nu cumva acestea să conţină şi alte substanţe în afară de cea indicată.

 

Constipaţie

Constipaţia este o afecţiune comună perioadei de sarcină, ce apare din cauza tranzitului intestinal lent. Tabletele pe bază de fier care se găsesc în farmacii, pot duce la înrăutăţirea problemei. De asemenea, evită pe cât posibil laxativele, acestea fiind capabile să provoace un tranzit intestinal rapid, ceea ce nu-i va mai permite bebeluşului să absoarbă toţi nutrienţii esenţiali de care are nevoie. Soluţia ar fi sporirea aportului de fibre din alimentaţie şi consumarea unei cantităţi mari de lichide.

 

Tuse

Înainte de a lua orice medicament împotriva tusei, cere sfatul medicului sau al farmacistului, deoarece remediile farmaceutice conţin anumite ingrediente, precum efedrina, nu tocmai recomandată pe perioada sarcinii. Pentru o tuse productivă poţi apela la o inhalaţie cu aburi de plante medicinale şi ceaiuri ce te va ajuta să scapi mai întâi de flegma, iar pentru a trata o tuse seacă, încearcă să bei cât mai multe ceaiuri îndulcite cu miere. În niciun caz nu lua medicamente care conţin codeina sau dextrometrofan.

 

Cistită

Tratamentele pentru cistită care nu necesită prescripţie medicală conţin, de obicei, citrat de sodiu sau bicarbonat de sodiu, două substanţe nerecomandate în timpul sarcinii din cauza conţinutului mare de săruri. În astfel de cazuri, cel mai indicat este să ceri sfatul medicului ginecolog. Între timp, consumă cât mai multe lichide, în special suc de afine, despre care se spune că funcţionează ca un pansament împotriva acestei afecţiuni.

 

Diaree

Dacă stomacul îţi va cauza probleme pe parcursul celor nouă luni de sarcină, este mai bine să-l laşi să-şi facă damblaua şi să ceri consultul specialistului. Imodium, unul dintre cele mai cunoscute tratamente ale diareei acute şi cronice, nu este deloc recomandat. Cu toate acestea, medicul îţi va prescrie cea mai bună modalitate de rehidratare şi refacere a stocului de minerale.

 

Arsurile la stomac şi indigestia

În timpul gravidităţii, corpul tău produce hormonul progesteron, care are capacitatea de a păstra sarcina. Dar, ca un efect advers, acest hormon devine responsabil pentru relaxarea sfincterului şi pentru instalarea unei digestii leneşe. În plus, bebeluşul care creşte în uterul tău apasă tot mai tare pe stomac, provocând întoarcerea acizilor gastrici în esofag. Poţi încerca remedii naturiste precum consumul de lapte sau al ceaiurilor de mentă, iar în cazul în care acestea nu funcţionează, consultă medicul cu privire la administrarea ocazională a unor antiacizi ce conţin aluminiu sau magneziu. Dacă ai tensiunea arterială ridicată, cere-i farmacistului un medicament cu conţinut sărac de sodiu. În niciun caz nu te gândi să-ţi administrezi medicamente pe bază de famotidina sau cimetidina fără reţetă.

 

Guturai şi alergii

Antihistaminicele, principalele remedii în cazul alergiilor, nu sunt recomandate a fi administrate pe perioada sarcinii, însă acest lucru nu înseamnă că toate sunt periculoase. Pentru liniştea ta, este bine să consulţi medicul, deoarece unele dintre aceste medicamente pot duce la creşterea tensiunii arteriale, în timp ce altele nu prezintă niciun pericol pentru tine şi pentru bebeluş.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare