Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Migrenele, un stres în sarcină

Migrenele, un stres în sarcină

Durerile de tip migrenos sunt foarte diferite de durerile de cap obişnuite cauzate de stres şi tensiune. În timpul sarcinii, poţi experimenta pentru prima dată în viaţă o migrenă, sau dacă eşti predispusă acestor dureri, poţi constata că ele se diminuează în timpul celor nouă luni de graviditate.

O durere de cap de tip migrenos, de obicei debutează insesizabil, iar apoi devine o durere pulsatilă constantă la nivelul tâmplelor, în partea din faţă a capului sau la baza craniului. Această durere pulsatilă reprezintă de fapt rezultatul dilatării vaselor de sânge de la nivelul creierului.

Uneori, pacientele care au dureri de tip migrenos pot observa în câmpul vizual nişte puncte negre, precum şi nişte linii ondulate sau zimţate. Aceste tulburări de vedere reprezintă de fapt un semn ce presemnalizează simptomele migrenelor. Pentru că multe femei se întreabă dacă migrenele reprezintă vreun pericol pentru sarcină, specialiştii sunt de părere că atâta vreme cât nu sunt asociate cu alte afecţiuni, pacientele pot sta liniştite.

În cazul în care migrenele sunt însoţite de febră, persistă mai mult de câteva ore, revin în mod frecvent sau sunt însoţite de tulburări de vedere, trebuie cerut imediat sfatul medicului. Pentru a le ţine sub control, cel mai indicat ar fi ca în cazul în care apar, să îţi notezi de fiecare dată pe un carneţel perioada în care ai avut dureri de tip migrenos şi care ar fi putut fi cauza.

În acest fel, specialistul va pune mult mai uşor un diagnostic şi va găsi cea mai bună metodă de tratament. De obicei, unii dintre factorii care pot duce la apariţia migrenelor sunt reprezentaţi de stres, consumul de ciocolată, cafea, expunerea la temperaturi extreme sau modificările hormonale.

Fără medicamente

Specialiştii sunt de părere că, de multe ori, migrenele pot fi tratate acasă prin simpla aplicare a unui prosop înmuiat în apă rece pe zona dureroasă a capului, precum şi prin relaxare, exerciţiu fizic sau odihnă. În ceea ce priveşte medicamentele, după cum ştii, acestea ar trebui evitate pe perioada sarcinii. Orice preparat pe bază de paracetamol sau aspirină, poate fi administrat numai la prescripţia medicului.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare