Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Sarcina gemelară

Sarcina gemelară

Multe femei intră în panică atunci când după examenul la ecograf află că în burtica lor bat două inimioare în loc de una. Probabil că aşa ai reacţionat şi tu, însă ar trebui să vezi mai întâi toate avantajele şi să ignori pe cât posibil dezavantajele.

Care sunt şansele unei sarcini gemelare?

Cea mai cunoscută vorbă din popor este aceea că femeile care au avut gemeni în familie sunt cele mai predispuse la a duce o sarcină dublă sau chiar triplă. Şi este pe cât se poate de adevărată. Specialiştii americani au făcut un studiu în urma căruia au stabilit că cei mai mulţi gemeni îşi au gena în familia mamei. De asemenea, se mai spune că trebuie să treacă o generaţie pentru ca o mamă să dea naştere la doi copii în acelaşi timp. Asta ar însemna ca măcar unul dintre părinţii mamei să aibă un frate geamăn. Dar nu este neapărat adevărat. Dacă mama are un frate sau o soră geamănă, ea poate purta o sarcină cu gemeni. Însă acesta nu este singurul criteriu după care se ghidează micuţii atunci când îşi fac apariţia câte doi.

Medicii afirmă că o femeie care are o structură masivă a oaselor sau are o greutate mai mare a corpului este foarte probabil să rămână însărcinată cu gemeni. Un alt motiv ar fi vârsta mamei trecută de treizeci de ani, tratamentul pentru fertilitate şi chiar fertilizarea in vitro. Dacă îndeplineşti una dintre aceste condiţii, mergi cât mai repede la doctor şi fă-ţi o ecografie, pentru că s-ar putea să ai surpriza ca la uşa ta barza să lase doi copii în loc de unul.

Care sunt semnele unei sarcini gemelare?

Cel mai important semn al unei sarcini multiple este în primul rând intuiţia ta feminină. Vei simţi pur şi simplu dacă vei fi de două ori mamă sau nu. Nu ignora nici visele, deoarece foarte multe mame au visat încă din prima zi că vor aduce pe lume gemeni. Asta nu înseamnă că dacă tu visezi foarte des gemeni o să se întâmple aşa, pentru că dacă eşti obsedată de această idee, subconştientul tău va lucra la maximum şi va induce visului tău exact acest lucru. Una peste alta, femeia care poartă o sarcină gemelară va avea manifestări mult mai puternice specifice acestei stări. Creşterea în greutate devine o problemă încă din primul trimestru. Greţurile şi ameţelile pot fi mai puternice decât la o sarcină cu un singur făt, pentru că, nu uita, în burtica ta sunt două fiinţe. Burta o să fie puţin mai mare, dar asta nu înseamnă că până la sfârşitul celor nouă luni o să fie dublă. În general, greutatea gemenilor la naştere este mai mică (sub 3 kg) şi, de  cele  mai  multe ori, ei vin pe lume înainte de termen. Un alt semn foarte clar al unei sarcini gemelare este acela că vei simţi mai devreme mişcare în burtica ta. De asemenea, o să ai mai multă bătaie de cap cu retenţia de apă, motiv pentru care ar fi indicat să te sfătuieşti cu medicul tău pentru a urma un regim alimentar care să te ferească de această neplăcere. În esenţă, ar trebui să închizi sarea într-un dulap cu şapte lacăte. Pregăteşte-ţi familia să accepte faptul că vei fi mult mai obosită şi nu o să mai ai chef de respectarea îndatoririlor tale de soţie harnică.

Ce trebuie să faci?

Oricum, fără a fi cazul să te sperii sau să adopţi un stil de viaţă exagerat de precaut, trebuie să fii conştientă de faptul că o sarcină cu gemeni este mai greu de dus, prezintă un risc mai mare, motiv pentru care este indicat să renunţi la orice stres. Odihneşte-te cât mai mult, mai ales că în ultimul trimestru de sarcină, în care de obicei somnul este un lux, s-ar putea să te epuizeze nopţile nedormite. Vei simţi pe pielea ta cum atunci când îţi este somnul mai dulce, nu unul, ci doi năzdrăvani vor avea chef să facă tumbe în burtica ta. De aceea, efortul ar trebui redus, asta însemnând că şi sportul ar cam trebui ocolit.

Pe de altă parte, o sarcină gemelară nu înseamnă cantitate dublă de mâncare. Ar trebui să mănânci nu de două ori mai mult, ci de două ori mai corect. Ţine minte faptul că la fel ca în cazul unei sarcini normale, greutatea maximă considerată acceptată pe care o poate lua o gravidă este de până la 18 kilograme.

Chiar dacă poţi părea stresantă, specialiştii sunt de părere că, întrucât sarcina gemelară trebuie ţinută sub observaţie specială, numărul ecografiilor trebuie să fie mai mare, pentru a vedea exact comportamentul intrauterin al celor doi bebeluşi.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare